Καλογερόπουλος Μάριος - Μαιευτήρας Γυναικολόγος

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Διεύθυνση - ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Διεύθυνση: ΚΗΦΙΣΙΑΣ 116 Τ.Κ. - ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Τ.Κ.: 15124
Περιοχή - ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Περιοχή: Μαρούσι Κατηγορία - ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κατηγορία: ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ
Τηλέφωνο - ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Τηλέφωνο: 2108021237,2108023003 Fax - ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Fax: 2106148355
Κινητό - ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κινητό: 6932912649 E-mail - ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ E-mail: makvi@otenet.gr
Υπεύθυνος - ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Υπεύθυνος: ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ Τηλέφωνο υπεύθυνου - ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Τηλέφωνο υπεύθυνου: -
Ιστοσελίδα - ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Ιστοσελίδα:
Μαιευτήρας - γυναικολόγος στο Μαρούσι....
Επισκέπτες: 7872

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Μαιευτήρας - γυναικολόγος στο Μαρούσι.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Ογκολογία - Μαστολογία

Καρκίνος αιδοίου
Αποτελεί το 5% του κακοηθειών του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες 65-75 ετών. Συνήθως πρόκειται για καρκίνο από επιθήλιο που συνδέεται με τον ιό HPV. Το συνηθέστερο των συμπτωμάτων που προηγούνται είναι ο χρόνιος κνησμός ή το αίσθημα καψίματος στα έξω γεννητικά όργανα. Μπορεί ακόμη να ψηλαφάται μια διόγκωση ή μια μάζα. Η θεραπεία του είναι ανάλογη του σταδίου και κυρίως χειρουργική και εξατομικεύεται ανάλογα την έκταση της νόσου, την ηλικία της γυναίκας και τη σεξουαλική της ζωή.

 

Καρκίνος του τραχήλου
Είναι ο δεύτερος σε θνητότητα καρκίνος που αφορά τις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού. Η ευρεία χρήση του τεστ Παπ μείωσε πολύ τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Έχει αποδειχθεί οτι πρώιμη έναρξη σεξουαλικών επαφών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι και κάπνισμα αυξάνουν τις πιθανότητες νόσησης. Η προσβολή από τους υψηλού κινδύνου τύπους του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων συνδέεται παθογενετικά με τον καρκίνο του τραχήλου. Λόγω του γεγονότος αυτού καθώς και του οτι η νόσος στα αρχικά στάδια είναι ασυμπτωματική, είναι πολύ σημαντικός ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και η λήψη του τεστ Παπ. Η θεραπεία είναι ανάλογη του σταδίου και στα αρχόμενα στάδια είναι χειρουργική (ριζική υστερεκτομή), ενώ στα προχωρημένα είναι συνδυασμός ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας.

 

Καρκίνος του ενδομητρίου
Αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Προσβάλει κυρίως μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας. Καταστάσεις που χαρακτηρίζονται απο αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων όπως η παχυσαρκία, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και η έλλειψη τακτικής ωορρηξίας προδιαθέτουν στην εμφάνιση της νόσου, η οποία συνήθως εκδηλώνεται συνήθως ως κολπική αιμορραγία περί ή μετά την εμμηνόπαυση. Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζονται συνήθως διαταραχές κύκλου του τύπου της μηνορραγίας. Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα βοηθά σημαντικά στη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου, καθώς επίσης και η υστεροσκόπηση που προσφέρει μια ακριβέστατη απεικόνιση της ενδομητρικής κοιλότητας. Η θεραπεία είναι κατα κύριο λόγο χειρουργική (ολική υστερεκτομή με τα εξαρτήματα) και δευτερευόντως ακτινοθεραπεία.

 

Καρκίνος των ωοθηκών
Είναι ο περισσότερο θανατηφόρος γυναικολογικός καρκίνος και η μέση ηλικία εμφάνισής του είναι το 65ο έτος. Μελέτες έχουν δείξει μια κληρονομική επιβάρυνση για την ανάπτυξη του καρκίνου των ωοθηκών και μια συσχέτιση με τον καρκίνο του μαστού. Μπορεί να προκαλέσει πολλών ειδών πρώιμα συμπτώματα όπως γαστρεντερικές διαταραχές, πυελικό πόνο, ανορεξία, ασκίτη και οιδήματα στα κάτω άκρα. Λόγω των άτυπων συμπτωμάτων του, συνήθως η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο πράγμα που επηρεάζει δυσμενώς την επιβίωση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν απόλυτα ειδικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση του τύπου αυτού του καρκίνου. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα – πρέπει να περιλαμβάνεται στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο – οι καρκινικοί δείκτες αίματος και τέλος η αξονική και μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία είναι βασικά η χειρουργική αφαίρεση των έσω γεννητικών οργάνων και όσο το δυνατό μεγαλύτερου όγκου της νόσου και στη συνέχεια η συμπληρωματική χημειοθεραπεία.

 


Μαστολογία

Άτομα για εξέταση:

  • Γυναίκες υψηλού κινδύνου (ιστορικό πάθησης μαστού, επιβαρυμένο κληρονομικό ή οικογενειακό ιστορικό).
  • Γυναίκες με ευρήματα (σκληρία  ή ογκίδιο κατά την ψηλάφηση,  διόγκωση του μαστού ή της μασχάλης, αλλαγή όψης της θηλής, η του μαστού, έκκριμα από την θηλή).
  • Γυναίκες  με ευρήματα σε εξετάσεις (στη μαστογραφία, στον υπέρηχο μαστών, στην μαγνητική μαστών).
  • Γυναίκες που παρουσιάζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση τους (πυκνοί μαστοί, ινοκυστική μαστοπάθεια, ενθέματα σιλικόνης).
  • Γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο μαστού  που χρήζουν τακτικής  παρακολουθήσεως  για τουλάχιστον 10 έτη.
  • Άνδρες ασθενείς  (ογκίδια μαστών, γυναικομαστία).

 

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Λαπαρoσκοπική χειρουργική

Η λαπαροσκόπηση μαζί με την υστεροσκόπηση αποτελούν την ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική. Η λέξη ενδο-σκόπηση φανερώνει ότι η τεχνική αυτή βασίζεται στην επισκόπηση με τηλεσκοπική κάμερα των έσω οργάνων, χωρίς την ανάγκη διάνοιξης των κοιλιακών τοιχωμάτων. Η ενδοσκόπηση χρησιμοποιείται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες, σε όλες σχεδόν τις γυναικολογικές επεμβάσεις.

Στη λαπαροσκόπηση, όλη η επέμβαση πραγματοποιείται διά μέσου μικρών τομών (5 με 11 χιλιοστών), εφ’όσον η κοιλιακή χώρα έχει διογκωθεί πρώτα με αέριο CO2, για τη διευκόλυνση των χειρουργικών χειρισμών. Η τεχνική αυτή βασίζεται πάνω στη μοντέρνα άποψη της παγκόσμιας χειρουργικής για την ελάχιστη δυνατή επεμβατική χειρουργική (Minimally Invasive Surgery). Η αυτοφωτιζόμενη τηλεσκοπική κάμερα με τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία περνούν μέσα στην κοιλιακή χώρα από τις μικρές τομές, και αποτελούν ουσιαστικά προέκταση των χεριών του χειρουργού, επιτρέποντάς του να τα χρησιμοποιεί έξω από το σώμα και να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας. Η όλη επέμβαση προβάλλεται σε οθόνες τηλεόρασης και καταγράφεται ψηφιακά.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται το θεμιτό χειρουργικό αποτέλεσμα, έχοντας ως πλεονεκτήματα: τη μικρότερη δυνατή διάρκεια της νοσηλείας, τις μικρότερες δυνατές χειρουργικές ουλές, και την γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινή ζωή και εργασία της γυναίκας.

Για τις περισσότερες λαπαροσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις χρειάζεται νοσηλεία μικρότερη ή ίση των 24 ωρών. Οι μετεγχειρητικοί πόνοι είναι σαφώς ασθενέστεροι αυτών της κλασικής χειρουργικής με λαπαροτομία. Επίσης το αισθητικό αποτέλεσμα των λαπαροσκοπικών ουλών μερικών χιλιοστών, είναι καλύτερο από αυτό των κλασικών χειρουργικών ουλών μερικών εκατοστών.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται υπό Γενική Αναισθησία. Η χορήγηση φαρμάκων κατά του πόνου ξεκινά πριν την αρχή της επέμβασης. Η χορήγηση παυσίπονων συνεχίζεται και μετά το πέρας της λαπαροσκόπησης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Botox - Υαλουρονικό

Είναι μια μη χειρουργική πλαστική αιδοίων χειλέων με υαλουρονικό όπου το ενέσιμο προιόν χρησιμοποιείται για να προσθέσει όγκο στα μεγάλα αιδοίου χείλη. Είναι υαλουρονικό συνδιασμένο με αντιοξειδωτικό (μενιτόλη) και έχει ώς αποτέλεσμα την μείωση των παρενεργειών του υαλουρονικού όπως ή ερυθρότητα – οίδημα καθώς και στον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών. Συμβάλει δε στην ενυδάτωση των επεξεργασμένων ιστών.

Ανάλογα με την ηλικία τη κάθε γυναίκας παρατηρούμε χαλάρωση σε πολλά σημεία του σώματό της, έτσι παρατηρούμε χαλάρωση και πτώση των αιδοίων χειλέων καθώς και απώλεια όγκου αυτών. Οι αλλαγές στην περιοχή αυτή μπορούν να συνδιαστούνε με το τοκετό και την εμμηνόπαυση. Κατά την εμμηνόπαυση γίνεται λόγω πτώση των οιστρογόνων και συνήθως παρατηρήται ξηρότητα, απώλεια ελαστικότητας και χαλάρωσης του κόλπου. Με ενέσιμη τοποθέτηση υαλουρονικού αναζωογονούνται τα μεγάλα αιδοίου χείλη και βελτιώνεται η ξηρότητα του κόλπου. Η θεραπεία (θεραπευτικό αποτέλεσμα) διαρκεί από 6 μήνες εώς 1-2 χρόνια.

Ελάχιστες και σε μικρό ποσοστό είναι οι ανεπιθύμητες ενέργεις που έχουνε αναφερθεί και είναι παροδικές: ερύθημα,οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κνησμό,αποχρωματισμός ή ευαισθησία στην περιοχή.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Laser ακράτειας & πρόπτωσης

Η ανεξέλεκτη απώλεια ούρων μπορεί να συμβεί για διαφόρους λόγους, όμως η πλέον κοινή αιτία είναι η χαλάρωση του πυελικού εδάφους – κολπικού τοιχώματος. Συνήθως παρατηρούμε απώλεια ούρων στην απλή καθημερινή μας δραστήριότητα, ακόμα και όταν βήχουμε ή φταρνιστούμε ή ακόμα και όταν γελάμε.
Τρεις στις δέκα γυναίκες εμφανίζουν ακράτεια (stress urinary incontinence). Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τη γήρανση όπως πολλοί πιστεύουνε αλλά στην χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου, ο οποίος δεν μπορεί να υποστηρίξη πλέον το υπερκείμενο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης – ουρήθρας.

Μια εκπληκτική θεραπεία είναι η θεραπεία με LASER που ενισχύει, ανορθώνει, συσφίγγει το τοίχωμα του κόλπου με αποτέλεσμα να υποστηρίξη το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Έτσι επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση – θεραπεία των συμπτωμάτων της ακράτειας ούρων.

Η θεραπεία με LASER μετά από έρευνα καταδυκνείει ότι:

  • δεν προκαλεί πόνο – δυσουρία
  • είναι ακίνδυνη
  • διάρκεια θεραπείας 20 min
  • κολπική συνουσία μετά από 5-7 ημέρες
  • δεν έχει όριο ηλικίας
  • διάρκεια θεραπείας 2-3 σε τριάντα ημέρες


Έχει θεαματικά αποτελέσματα και ειδικά σε αρχόμενες καταστάσεις.

Εναλλακτικές λύσεις που κάποια γυναίκα ίσως προτιμήσει είναι:

  • χειρουργικές επεμβάσεις
  • ασκήσεις πυελικού εδάφους
  • εκπαίδευση ουρ. κύστης από εξιδεικευμένους νοσηλευτές
     


ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Ανδρική & Γυκαικεία υπογονιμότητα

Η «υπογονιμότητα» ορίζεται ως η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη και να αποκτήσει τέκνο έπειτα από τουλάχιστον ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία.
Δεν πρέπει να συγχέεται με την «στειρότητα», που είναι η απόλυτη βιολογική αδυναμία τεκνοποίησης (για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε ολική αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών αδυνατεί προφανώς να τεκνοποιήσει).

Η τεκνοποίηση και η δημιουργία οικογένειας θεωρούνται δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Η υπογονιμότητα χωρίζεται σε :

    ΠΡΩΤΟΠΑΘΗ , δηλαδή όταν δεν υπήρχαν ποτέ προηγούμενες εγκυμοσύνες στο ζευγάρι
    ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗ, όταν υπάρχει στο ιστορικό του ζευγαριού προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Η μέση φυσιολογική πιθανότητα επιτυχίας κυήσεως από ένα γόνιμο ζευγάρι με κανονική σεξουαλική ζωή είναι περίπου 25 % ανά έμμηνο κύκλο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Παθολογία τράχηλου μήτρας

Ο έλεγχος  του έξω γεννητικού συστήματος της γυναίκας (αιδοίο, κόλπος και τράχηλος) περιλαμβάνει την κυτταρολογική εξέταση κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος, το γνωστό Pap test ή μια πιο σύγχρονη εκδοχή του, το thin prep και την κολποσκόπηση. Με τις εξετάσεις αυτές ελέγχουμε την κατάσταση των κυττάρων των ανωτέρω περιοχών.

 1) για πιθανές φλεγμονές (κολπίτιδες) από μύκητες, τριχομονάδες, ακτινομύκητες και αναερόβια μικρόβια, όπως η Gardnerella Vaginalis, καθώς και από ιούς, όπως τα γνωστά μας κονδυλώματα (λοίμωξη από κάποιο τύπο ιού HPV) και ο έρπης των γεννητικών οργάνων και

2) δυσπλασίες και καρκινικές βλάβες.
 

Η κολποσκόπηση είναι μια σύγχρονη επισκοπική εξέταση του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου με ειδικό μικροσκόπιο, το κολποσκόπιο. Με την εξεταζόμενη σε θέση λιθοτριψίας (όπως στο Pap test) και με τη χρήση ειδικών υγρών (οξικό οξύ και lugol) μπορούμε να απεικονίσουμε κυτταρικές βλάβες (αρκετές φορές όχι ορατές στην απλή γυναικολογική εξέταση), όπως:

  • κονδυλώματα (λοίμωξη από HPV),
  • δυσπλασία του επιθηλίου,
  • ατυπία και κοιλοκυττάρωση,
  • ASCUS (βλάβες μη δυνάμενες να καταταγούν σε κάποια κατηγορία, κυτταρολογικά),
  • ανεξήγητες κολπικές αιμορραγίες και

σε περιπτώσεις, που δεν συμφωνεί η γυναικολογική εξέταση με το αποτέλεσμα του Pap test. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κολποσκόπηση αποτελεί την πλέον αξιόπιστη εξέταση για τις ανωτέρω καταστάσεις όταν πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένους γυναικολόγους.
    
SCHILLER-TEST

 Τα τελευταία είκοσι χρόνια η εφαρμογή των υπερήχων στη Γυναικολογία έκανε δυνατή την επισκόπηση και τον λεπτομερή έλεγχο του έσω γεννητικού συστήματος (μήτρα και ωοθήκες) της γυναίκας. Σημειωτέον ότι οι σάλπιγγες δεν απεικονίζονται υπερηχογραφικά παρά μόνο όταν υπάρχει απόφραξη αυτών και σχηματισμός υδρασάλπιγγας ή πυοσάλπιγγας.

Εφαρμόζουμε τόσο την ενδοκολπική όσο και την απλή ή κοιλιακή υπερηχογραφία για τον έλεγχο:

  • της κλίσης και της κάμψης της μήτρας
  • της υφής της μήτρας (ομοιογενής ή ανομοιογενής)
  • της παρουσίας, του μεγέθους και της τοπογραφίας ινομυωμάτων
  • του ενδομητρίου (η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας)
  • των ωοθηκών (μέγεθος, υφή, παρουσία κύστεων ή άλλων μορφωμάτων)
  • της αιμάτωσης των ωοθηκών με παλμικό και power DOPPLER, (μια ειδική εξέταση, που μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κακοήθεια ή μη τυχόν ευρήματος)
  • του χώρου του Douglas (Δουγλάσειος είναι ο ανατομικός χώρος ανάμεσα στην οπίσθια επιφάνεια του τραχήλου και του ορθού)